Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Milyen az ideális elrendezés?

Konyhafilozófia

A konyha sok házban a családi együttlét középpontja, éppen ezért nem mindegy, mennyire komfortos a helyiség. Több típusú konyhát különböztetünk meg, az egyszerű egysorostól a szigetalakú helyiségig.

Az egysoros és a kétsoros konyha

Az egysoros konyha leginkább kisebb lakásokban, például panelokban optimális. Legtöbbször akkor alkalmazzák, ha csak egy falfelületet használhatnak fel a tulajdonosok. Ha hűtőt, mosogatótálat, mosogatógépet, gáztűzhelyet is szeretnének elhelyezni, amihez még egy előkészítő pult is jár, akkor legalább három méteres falfelület kell. A kétsoros konyhai elrendezés feltétele az, hogy a helyiség szélessége legalább 2 méter 40 centiméter legyen. A kétsoros formának köszönhetően többféle módon rendezhetőek az elemek, lehetőség nyílik munkaháromszög kialakításra, azaz a tárolás, az előkészítés és a főzés szétválasztására.

L és U alakú konyhai elrendezés

Az L alakú konyha funkciójában hasonló a kétsoroshoz, benne is kialakítható a három munkafázis. Akkor lehet megépíteni, ha a helyiségben két egymásra merőleges falfelület található. Akkor is beválhat, ha több ajtó nyílik a helyiségbe. Legalább 230 centi szélesnek és 280 centi hosszúnak kell lennie, hogy ideálisan be lehessen rendezni. Az U alaknak a helyigénye már egészen nagy, a minimális szélesség 240 centiméter, szárai pedig körülbelül 300 centiméter hosszúak. Jól kihasználhatóak a helyiség sarkai, kis fantáziával igen mutatós konyhát lehet kialakítani.

L alakú konyhabútor elrendezés

A G alak és a konyhák királynője

A G alakú konyhát félszigetnek is nevezik, ezt már amerikainak is hívhatjuk. A konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappalival. Lényege a G szára, vagyis a térbe benyúló félsziget, mert ez látja el a térelválasztó szerepet. Ennél a típusnál tényleg a szabadjára szabad engedni a fantáziát, a térelválasztót ugyanis lehet főzésre, mosogatásra, tálalásra, előkészületre, de akár étkezésre is használni. Itt azért már a helyigény is igen nagy: 300-350 centi széles, 350-400 centi hosszú helyiségre biztosan szükség van.

A sziget konyha a legtöbb háziasszony vagy házigazda álma, nem véletlen, hogy legalább 15 négyzetméter kell hozzá. Itt a sziget önálló életet él, egyetlen fal sem határolja el. Remekül kihasználható a hely és optikailag tökéletes a látványa. Hasonlóan a félszigethez, lényegében nincs elválasztva az étkezőtől és a nappalitól, az aktuális szakács a konyhai munka közben sem marad le egyetlen fontos családi pillanatról sem.

Olvasta már?

Egyedi gardrób vagy konfekció-szekrény?

2017.
Már. 14.

Asztalosüzem Hédervár

Egyedi gardrób vagy konfekció-szekrény?

Jelszó a praktikum!

Miért szorulna bútorboltra, ha az egyedi gardrób készítése jóval több lehetőséget rejt magában?

Tovább