Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Kisokos ablakválasztáshoz

Fontos szempontok ablakvásárláskor

Milyen szempontokat kell áttekinteni ablakvásárlásnál? Egyáltalán nem mellékes a megfelelő válasz erre a kérdésre: az egyik legfontosabb befektetés építkezés vagy felújítás során a jól záródó, hosszú élettartamú ablak. A fából készült szerkezetek még otthonosabbá, bensőségesebbé varázsolják házát. 

Az első lépések ablakválasztáshoz

Ma már egyre többen vannak vele tisztában, hogy a megfelelő ablakválasztás mennyire fontos az ideális otthon kialakításában. A fából készült szerkezetek még otthonosabbá, bensőségesebbé varázsolják házát. Az első lépés, hogy eldöntsük, milyen formájú ablakot szeretnénk. Lehet például négyszögletes, íves, srég konstrukciójú, de dönthetünk az egyedi gyártású ablak mellett is. Mérjük fel, mennyi helyünk van, határozzuk meg, hogy egy-vagy többszárnyú, esetleg felülvilágító ablak az ideális. Határozzuk meg a színét, faablakok esetében is választhatunk többek között a RAL-színek, a fadekor, a fémdekor színei közül. Válasszunk megfelelő üveget és kilincset.

Nyílástípus és szellőztetés

Következő lépés, hogy eldöntsük milyen nyílású legyen az ablakunk. Választhatunk nyíló és bukó típusút, fix üvegezésűt, olyat, amit emelni és tolni kell egyszerre, de olyat is, amit csak tolásra gyártanak. Természetesen nemcsak ablakokat, fából készült ajtókat is választhat. Ablakválasztás előtt mérje fel igényeit, és döntse el, milyen az ideális szellőztetés a háza számára. Megoldható a tartós szellőztetés motoros működtetéssel, vagy anélkül is, nem akadály a részszellőztetés sem.

Milyen szempontokat kell áttekinteni ablakvásárlásnál?

Hőszigetelés és hangszigetelés

Az ablakválasztás legfontosabb szempontja természetesen, hogy mennyire képes a hőszigetelésre és hogyan oldja meg a hangszigetelést. Érdemes egy energiamegtakarítási kalkulátorral előre kiszámolni, hogy az ablak milyen minőségű. A kimagasló hőszigetelésű ablakok akár passzív házakban is használhatóak, és segítenek alacsonyan tartani a rezsit.

Alacsony zajszint esetén, például vidéki környezetben vagy a természetben elég a 32-35 decibeles hangszigetelésű ablak. Ha közepes a zajszint, az alacsony forgalmú utcák környékén a 36-39 decibeles szigetelés a megfelelő. Repülők, vonatok zajától, azaz a magas zajszinttől a 40 decibelt is elnyelő ablak védi meg a nyugalomra vágyókat. Mindezek figyelembe vételével érdemes csak ablakot választani.

Még néhány szempont ablakválasztáshoz

Ablakválasztás előtt van még néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani. Nézzünk utána, vannak-e regionális építési előírások, ami befolyással lehet az ablakra is. Érdemes utána járni, hátha tudunk valamilyen állami támogatást igényelni. Nézzük meg, milyen garancia jár az ablakra és mekkora élettartamot jósolnak neki. Legyen az ablak egyszerűen karbantartható és ápolható. Nézzünk utána, hogy védelmet nyújt-e betörés ellen, és mennyi idő alatt térül meg a befektetés. Ha mindezeket átgondoljuk és összesítjük, jóval egyszerűbb dolgunk lesz ablakválasztásnál.

Olvasta már?

Ilyen egy profi teraszépítő

2017.
Jan. 02.

Asztalosüzem Hédervár

Ilyen egy profi teraszépítő

A megfelelő fa kiválasztása

A jól megépített, megfelelően karbantartott terasz a családi ház egyik leghangulatosabb részéve válhat.

Tovább