Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Ilyen egy profi teraszépítő

A megfelelő fa kiválasztása

A jól megépített, megfelelően karbantartott terasz a családi ház egyik leghangulatosabb részéve válhat. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő fa kiválasztása, nem mindegy, hány évig bírja az alapanyag. Óvjuk, tisztítsuk a felületet, csak így vágjunk bele a teraszépítésbe.

Típusfüggő teraszépítés

Ha teraszépítésen gondolkodik, az első lépés a megfelelő típusú fa kiválasztása. A lehetőségek száma igen magas, a fákat színük és fizikai tulajdonságuk alapján is megkülönböztetjük egymástól. A különböző fajták más-más élettartamúak, másként kezelhetőek és természetesen megjelenésük sem egyforma. Fontos, hogy teraszépítés előtt határozzuk meg a fa nedvességtartalmát, ebben speciális mérőkészülék ad segítséget. A fa az egyik legtermészetesebb anyag, amivel az építőipar dolgozik, az idő múlásával változnak a tulajdonságai. Ha teraszburkolatot készítünk, arra ez hatványozottan igaz, hiszen bármilyen természeti hatás érheti.

Ilyen egy profi teraszépítő

Tartóssági mutatók

A fa tartóssága határozza meg, hogy az anyag mennyi ideig tud ellenállni a környezeti hatásoknak, mikor kell cserélni vagy felújítani a terasz építőelemeit. Tartósság szempontjából összesen öt osztályba sorolhatjuk a fafajtákat. A nagyon tartós élettartamúak 25 évig bírják, ide tartozik többek között a tíkfa és az ipé. A tartós fák 15-25 évig szolgálják a terasztulajdonost, ide például az afrikai tíkfa és a thermo kőris tartozik. Mérsékelten tartós például az európai és a szibériai vörösfenyő, ők 10-15 évig húzzák. A lucfenyő és a fenyő kevésbé tartós építőelemek, 5-10 évig bírják. Nem számít tartósnak a juharfa és a bükkfa, nem véletlen, hiszen mindössze öt évet jósolnak nekik a legjobb esetben is.

Megóvás és karbantartás

A kültéri faburkolat aláveti magát az összes időjárási körülménynek, emiatt elengedhetetlen a kültéri felületkezelés. A külső hatások miatt a teraszépítés után nem sokkal a felület színe megváltozhat, az anyag érdesebbé válhat. Egy idő után a fa szürkébbé válhat, mivel az anyag nedvességtartalma is változik, ezért a felületi struktúra tovább alakul. Ezek miatt érdemes rendszeresen ápolóolajat használni, ami sokat segít az anyag megóvásában. Évente minimum kétszer ajánlott a terasz alapos karbantartása, de ha intenzívebb környezeti hatások érik a felületet, akkor gyakrabban  foglalkozzunk vele. A terasz rendszeres tisztítása nemcsak a látvány miatt fontos, hanem hogy hosszabb élettartamot is biztosítsunk a számára. Ha a burkolatot valami miatt erősebb szennyeződés  érte, nem biztos, hogy elég a víz és a szivacs, speciális, de kímélő tisztítószer szükséges. 

Olvasta már?

Új üveglap takarás az infraszaunákban

2018.
Szep. 19.

Asztalosüzem Hédervár

Új üveglap takarás az infraszaunákban

Kerámia üveglap

A jól bevált flokkolt (bársonyos) infrarácsok helyett mostantól egy új technológiájú, kerámia üveglap kerül az infraszaunákba.

Tovább