Asztalosüzem Hédervár

Referenciák

CNC Gravírozás

A CNC gravírozás, más néven mechanikus gravírozás elviekben megegyezik a lézeres gravírozással, végeredményben viszont merőben más. Lényege, hogy egy számítógépes program a megformálni kívánt mintát szöveges fájllá konvertálja, majd soronként beolvasva, a marófejet irányítva dolgozza ki az alakzatot. Ez a forgó szerszám anyagot távolít el az alapanyag felületéből, így a végeredmény időtálló lesz. Több területen használható, például jelölések, sorozatszámok, különböző grafikák és motívumok alkothatóak vele.

Fő felhasználási területe

Leginkább a tömeggyártásban mondható költséghatékonynak. Kiváló módszer, ha a feliratok fő célja a jelölés és az olvashatóság. Ilyenkor általában nincs különösebb alaki követelmény, hanem valamilyen egyszerű, egyvonalas betűtípussal elkészíthető a minta. Előfordul az is, hogy a gyártóeszköz felületére kerül a felirat, ami később a készterméken is megjelenik közvetetten, így például öntvényeknél nincs szükség további megmunkálásra.

Anyagfelhasználási és formai követelmények szempontjából is széles a választék, mert bármire lehet gravírozni, amit a gépbe lehet rögzíteni. Készíthetőek minták különböző fémekre, fára, vagy akár egyes műanyag felületekre is. Ezek az anyagok különböző alakú tárgyak lehetnek, így készülhet grafika akár kulcstartóra, tollra vagy egyszerű lap formátumra is. Az elkészült darabokat különböző módokon még egyedibbé lehet varázsolni. Színesebbé tehetőek festéssel, fémek esetén savval történő feketítéssel, de még sok más dekorálási módszer is létezik.

Érvek és ellenérvek

Tehát, többféle anyagból, változatos díszítésű termékek készíthetőek. Rengeteg lehetőség közül lehet választani, így több szempontból megközelítve felsorolhatóak érvek a CNC gravírozás mellett és ellen is, amiket érdemes figyelembe venni.

Mik alkothatóak ezzel a módszerrel?

Sok esetben jelölést szolgáló feliratok készülnek vele, ami természetesen nem az egyetlen terület, ahol alkalmazható a mechanikus gravírozás.

Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás
Gravírozás

Mik készülhetnek ezzel a módszerrel?

  • Egyedi ajándék- és dísztárgyak készülhetnek vele, így egy szép felirattal, motívummal személyesebbé tehetőek az egyszerű, szimbolikus tárgyak is.
  • Különböző anyagokból készült táblák, plakettek felirata, névtábla készítése, céglogó marása is kivitelezhető így.
  • Ezen kívül pecsétnyomók mintái, gépek firmatáblái, műszerfeliratok, csővezetékek jelzései és számos területen hasznos feliratok, jelölések készülhetnek még CNC gravírozással.

Milyen esetekben nem alkalmazható?

Vannak olyan területek is, ahol nem alkalmazható hatékonyan a marás. Ilyen esetekben a lézeres gravírozás jelenthet megoldást.

Mikor nem megfelelő módszer?

  • Amikor jelentősége van az eltávolított anyag mennyiségének. Felületi minták készítése nem lehetséges vele.
  • Ha fontos, hogy a betűk és formák megőrizzék alakjukat, mert az ilyen finom vonásokra a gép nem képes.
  • Olyan kicsi minta esetén, ami a szerszám méreti korlátai miatt szintén nem jöhet szóba.
  • Kemény, edzett anyagra sem célravezető a CNC gravírozás, mert időigényes és drága megoldásnak számít.

Tehát, a marás bár nem a leggyorsabb megoldás, de egyszerű módszer, ami tömeggyártás esetén gazdaságosan alkalmazható. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni a gyártás megkezdése előtt. A legoptimálisabb megoldás felkutatása érdekében segítséget jelenthet akár egy szakember véleményének kikérése is.