Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Fa előtetők előnyei

Védelem az időjárás ellen

A családi és társasházaknál az ajtót közvetlenül a homlokzaton találjuk, ami ki van téve az időjárás okozta károknak. Nyáron süt a nap, az UV sugárzás károsíthatja a felületet, esőben pedig áztatja a víz az ajtót. De ha az ajtó fölé előtetőt építünk, megvédhetjük az időjárás viszontagságaitól. Ha megfelelő stílusú és anyagú tetőt választunk, az dekoratív eleme lehet a házunknak.

Funkcionalitás és design

Nézzük meg, hogy a házunkhoz struktúrájában milyen előtető illik a leginkább. Fontos, hogy szerkezetileg, stílusában harmonizáljon a házzal. Gondoljuk végig, hogy milyen célból építtetjük az előtetőt, legyünk tisztában a házunk tájolásával és esetleg az uralkodó széliránnyal. Az előtetőnek alapvetően kétféle funkciója van: árnyékol és véd a csapadék ellen.

Mérete és alakja

Attól függ, hogy mekkora helyünk van rá és milyen alakú előtetőt szeretnénk. Lehet féltető vagy sátortető, ívelt vagy egyenes. Lejtése minél nagyobb esésű (20-30o), annál könnyebben lecsúszik majd róla a hó, az esővíz. Célszerű úgy elkészíteni, hogy elég széles legyen, és hosszan kinyúljon a ház homlokzatából. Lehetőleg az ereszmagasság ne legyen 2,5 m alatt (ne feledjük, hogy az ajtón hozzuk be és visszük ki a legtöbb dolgot). Nagyobb négyzetméterű előtetőt már szükséges talajra rögzített oszlopokkal alátámasztani, esetleg felülvilágítót beépíteni. A kisebb előtetőnél elég biztonságot adnak a keresztben vagy átlósan kitámasztott konzolok.

Miből készüljön?

A tartószerkezet lehet fémből vagy fából. Ez függhet a megépítendő előtető nagyságától, illetve a ház stílusától. Nagyobb előtetőnél, teraszok tetőszerkezeteinél, ahol oszlopok alátámasztása szükséges, a vázszerkezetet is célszerű fából elkészíteni, így harmonizálni fog a egymással a kettő. Ebben az esetben jó, ha a tető fedőanyaga is fából készül, legalábbis alulról célszerű lambériával fedni.
A tető külső burkolata lehet zsindely, cserepes lemez, bitumenes lemezek vagy akár polikarbonát lemez is. Egyre kevésbé népszerűek az agyagcserepek, és egyre elterjedtebbek a tiszta fa burkolású tetők. Hiszen a fa természetes anyag, ezért bármilyen stílusú kerthez, házhoz illik, megfelelő lazúrral esztétikusan beleillik a környezetébe. Azért is jobb a könnyű burkolatokat választani, mert ezekhez nem kell erős tartószerkezet. Az alsó tartószerkezet kisebb elemeihez megfelelőek a vastagabb lambéria lécek, a nagyobbakhoz már inkább 20 mm-es gyalult deszka használatát ajánlják. Ferde tetősík esetén a fa szálirányára merőlegesen vágott felülete felől is ajánlott lezárni a deszkafedést. Sátortető esetén az ereszdeszkát, azaz az ereszdeszkázat elemét kell a szarufák végére erősíteni.
A házból kilépve a fa előtető átvezetés a természetbe.

Tető felületkezelése és vízelvezetés

Minden nyers lambériát, deszkát alaposan kezelni kell favédőszerrel, lazúrral, hogy megóvjuk a fa állagát és sokáig megőrizze természetes hatását.
Bármilyen előtetőt választunk, fontos, hogy a lecsöpögő vizet elvezessük. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a deszkafedésre szivárogjon a víz, a hólé, így tartósabb, időtállóbb marad az előtetőnk. Az esővizet összegyűjthetjük, amit akár locsolásra is hasznosíthatunk.

Olvasta már?

Konyhabútor trendek 2018-ban

2018.
Feb. 26.

Asztalosüzem Hédervár

Konyhabútor trendek 2018-ban

Hódít a rusztikus stílus

A divatos konyhabútor mindenki számára mást jelent, így a rengeteg lehetőség között nem egyszerű megtalálni a legtökéletesebb megoldást.

Tovább