Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Pácolás

A fa kezelése

Nem véletlen, hogy a fa az egyik legnépszerűbb lakberendezési alapanyag. Könnyen megmunkálható, igényes, és ha jól kezelik, hosszú életű. A megfelelő pác a kiváló minőség egyik alapvető feltétele. Érdemes tehát tudni, hogy a bútoriparban leggyakrabban használt fafajták hogyan reagálnak a pácolásra.

A pácolás a natúr fatárgyak színezésére alkalmas bútoripari eljárás. A különböző pácfélék vizes, por, illetve szeszes alakban kaphatóak. A vizes pác mélyen hatol a fába, hígítható és nem jelent tűzveszélyt. Nehéz azonban egyenletesen felhordani és roncsolja a farostokat. A szeszes pác leginkább javításokhoz és felújításokhoz használatos. A különböző fafajták másként reagálnak a pácolásra is. A tíz legnépszerűbb alapanyag megmunkálását mutatjuk most be.

Erdeifenyő

Az erdeifenyő szívós fafajta, éppen ezért nehezebben is pácolható, ilyenkor és lakkozásnál könnyen foltosodik. Egyébként pedig az időjárással szemben ellenálló, könnyen megmunkálható, de nehezen faragható. Épületfának és ablak gyártásához nagyszerű alapanyag.

Feketefenyő

A feketefenyő pácolása és lakkozása alatt jól látszik az erezet, érdemes ezt a technikát alkalmazni, mert látványos marad alapanyagunk. Az időjárásnak ellenálló fa, gyorsan és egyenletesen szárad. Alkalmas bútorok gyártásához, de épületfának is.

Bükk

A bükk nem tartozik az ideálisan pácolható fák közé, mert könnyen foltosodik. Ugyanakkor lakkozni jól lehet. Egyébként könnyen megmunkálható és faragható fáról van szó, érdemes gőzölni, mert szép, vöröses színt kap. Leginkább belsőépítészetben használják.

Pácolás

Kocsányos tölgy

Jól pácolható és lakkozható fa, ami ellenáll az időjárásnak. Éppen ezért ideális kapuk, ajtók, kerti bútorok gyártásához. Lassan szárad, nehezen szögezhető, viszont jól ragasztható.

Közönséges dió

Remekül pácolható és lakkozható, szép rajzolatú fa. Az időjárási viszonyoknak nehezen áll ellen, de jól munkálható, gyökere is szépen faragható. Parkettának ideális, de a belsőépítészetben mindenütt megállja a helyét.

Közönséges nyír

Jól pácolható és lakkozható fa, ami nem időjárásálló, így inkább a belsőépítészetben van helye. Ezek mellett jól megmunkálható, könnyen szögelhető és ragasztható, kiváló száradású.

Magas kőris

Leginkább a belsőépítészetben használatos, mert jól pácolható és lakkozható, viszont a külső körülményeket nehezen bírja, érzékeny az időjárásra. Jól munkálható, de lassú szárítást igényel.

Mezei szil

Jól pácolható fáról van szó, aminek lakkozása is egyszerű. Közepesen kényes fa, lassú szárítást igényel, az időjárást is közepesen bírja. Inkább belsőépítészetben használják, főleg a parketta alapanyagaként.

Hegyi juhar

Nem túl jól pácolható fa, inkább a furnérját használják csak a bútorgyártásnál. Nem igazán időjárásálló, viszont könnyen megmunkálható.

Körte

A körte nehezen áll ellen az időjárási körülményeknek, éppen ezért a belsőépítészetben használják csak. Remekül pácolható és lakkozható, könnyen megmunkálható. Ha fekete pácot kap, akkor az ébenfát helyettesíti.

Mint listánkból kiderült, a bútoriparban népszerű fafajták közül sem mindegyik reagál jól a pácolásra. Ha szakember segítségét kéri, akkor azonban az alapanyag garantáltan hosszú életű és mutatós marad, amiből aztán kiváló minőségű bútorok készülhetnek.

Olvasta már?

Műanyag vagy fa nyílászáró?

2018.
Aug. 29.

Asztalosüzem Hédervár

Műanyag vagy fa nyílászáró?

Előnyök és hátrányok

Mind a két anyagnak vannak előnyei és hátrányai. Olyan nyílászárót érdemes választani, ami jó minőségű és illik a ház stílusához.

Tovább