Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Műanyag vagy fa nyílászáró?

Előnyök és hátrányok

Mind a két anyagnak vannak előnyei és hátrányai. Olyan nyílászárót érdemes választani, ami jó minőségű és illik a ház stílusához. Elengedhetetlen feltétele a jó hő- és hangszigetelés, ezáltal az energiamegtakarítás, mert a nyílászárók cseréje egy hosszútávú befektetés.

Műanyag nyílászárók

A műanyag nyílászáró egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen tisztítható. Elég egy nedves ruhával áttörölni ablaktisztításkor, különösebb karbantartást nem igényel. Hosszú élettartamú, nem színeződik, nem fakul, ellenáll az időjárás viszontagságainak és az UV sugárzásnak. Kiváló hang- és hőszigetelő, nem vetemedik, nagyfokú formatartóssággal rendelkezik. A műanyag nyílászáró akár 30%-kal olcsóbb lehet, mint egy ugyanolyan méretű fa nyílászáró. Sokáig hátránya volt a tucatjellege, de amióta megjelentek a fa mintázatú műanyagok, azóta látványban is felvehetik a versenyt a fa nyílászárókkal. Hosszú idő után felülete porózussá válhat, elöregedik, megsemmisítése környezetkárosító hatású, újrafelhasználása nem megoldott.

A műanyag nyílászáró javítása nagyon egyszerű, többször ki-be szerelhető, az üveg akár néhány perc alatt kicserélhető. A szigetelő gumi gyorsan, a vasalat rongálódás nélkül cserélhető.

Különös karbantartást nem igényel, mégis érdemes a zárszerkezetet évente egyszer-kétszer olajozni, a szigetelőgumikat tavasszal és ősszel glicerines ronggyal áttörölni, mert ezáltal továbbra is rugalmas marad és légmentesen zár.

Fa nyílászárók

Fa nyílászárók

A fa nyílászáró egyediségével semmi nem veheti fel a versenyt. Mintázata, erezete egyedi és megismételhetetlen. Minden építészeti stílushoz illeszkedik, és természetes anyag mivolta miatt mindig jó közérzetet biztosít. Jó hang- és hőszigetelő. Ahány ház, annyiféle fa nyílászáró. Bármekkora méretben és bármilyen színben készíthető. A tökéletes fa nyílászáró lucfenyőből és borovifenyőből készül, és alumínium borítást kap. Ezek a fenyőfajták nehezebben vetemednek, mint a keményfák, és kis súlyuk miatt a vasalatokat kevésbé terhelik. Rendszeres karbantartás mellett elkerülhető a gombásodás és megnövelhető az élettartam. Érdemes 2 évente a régi festékrétegeket eltávolítani, alapozni, és két rétegben felvinni a fedőréteget, ezáltal a nyílászáró UV védett, hosszú élettartamú és repedezésmentes marad.

A fa nyílászárók üvegcseréje minimális sérüléssel megoldható, vasalatcsere esetén maximum a lazúrozást kell javítani. Érdemes 5-10 évente újra lazúrozni, a gumiszigeteléseket évente kétszer glicerines ronggyal áttörölni, a zárszerkezetet évente egyszer-kétszer olajozni. Figyelni kell, hogy a szilikonágy ne sérüljön meg, mert akkor sérül a víz- és légzárás, illetve a szerkezet stabilitása.

Hátránya az ár. Azonos méretű műanyag ablakkal szemben az ára 30%-kal magasabb lehet.

Jótanácsok

Figyelni kell az ablakok tokjára és keretére vonatkozó légáteresztő képességre, ezzel biztosítható a megfelelő szellőzés.

Egy átlagos lakásba, házba az 5 légkamrás, 2 rétegű, hőszigetelt üvegekkel készült nyílászáró megfelelő. Nagyobb üvegfelületek esetén már javasolt a 6 légkamrás, 3 rétegű megoldás.

Tévhitek:

„Műanyag nyílászárókkal bezárjuk a penészt a lakásba.” A penészedést és a páralecsapódást nem a műanyag nyílászáró okozza, hanem a rossz szellőzés. Akár fa, akár műanyag nyílászáró kerül beépítésre, a szellőzést meg kell oldani, akkor nem fog penészedni a lakás.

„A fa nyílászáró szellőzik, lélegzik.” Dupla gumiszigetelés garantálja, hogy légmentesen ráfeszül a szárny a tokra. A három faréteget víz- és légmentes ragasztással rögzítik egymáshoz. Kívülről UV-stabil, 3 réteg lazúr gátolja a levegő ki- és bejutását.

A választás nehéz. Azt a nyílászárót érdemes választani, amelyik a saját igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek leginkább megfelel, szem előtt tartva a legfontosabb szempontokat.

Olvasta már?

Pácolás

2017.
Aug. 25.

Asztalosüzem Hédervár

Pácolás

A fa kezelése

A megfelelő pác a kiváló minőség egyik alapvető feltétele. Érdemes tudni, hogy a bútoriparban használt fafajták hogyan reagálnak a pácolásra.

Tovább