Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Fa előtetők előnyei

Védelem az időjárás ellen

A családi és társasházaknál az ajtót közvetlenül a homlokzaton találjuk, ami ki van téve az időjárás okozta károknak. Nyáron süt a nap, az UV sugárzás károsíthatja a felületet, esőben pedig áztatja a víz az ajtót. De ha az ajtó fölé előtetőt építünk, megvédhetjük az időjárás viszontagságaitól. Ha megfelelő stílusú és anyagú tetőt választunk, az dekoratív eleme lehet a házunknak.

Funkcionalitás és design

Nézzük meg, hogy a házunkhoz struktúrájában milyen előtető illik a leginkább. Fontos, hogy szerkezetileg, stílusában harmonizáljon a házzal. Gondoljuk végig, hogy milyen célból építtetjük az előtetőt, legyünk tisztában a házunk tájolásával és esetleg az uralkodó széliránnyal. Az előtetőnek alapvetően kétféle funkciója van: árnyékol és véd a csapadék ellen.

Mérete és alakja

Attól függ, hogy mekkora helyünk van rá és milyen alakú előtetőt szeretnénk. Lehet féltető vagy sátortető, ívelt vagy egyenes. Lejtése minél nagyobb esésű (20-30o), annál könnyebben lecsúszik majd róla a hó, az esővíz. Célszerű úgy elkészíteni, hogy elég széles legyen, és hosszan kinyúljon a ház homlokzatából. Lehetőleg az ereszmagasság ne legyen 2,5 m alatt (ne feledjük, hogy az ajtón hozzuk be és visszük ki a legtöbb dolgot). Nagyobb négyzetméterű előtetőt már szükséges talajra rögzített oszlopokkal alátámasztani, esetleg felülvilágítót beépíteni. A kisebb előtetőnél elég biztonságot adnak a keresztben vagy átlósan kitámasztott konzolok.

Miből készüljön?

A tartószerkezet lehet fémből vagy fából. Ez függhet a megépítendő előtető nagyságától, illetve a ház stílusától. Nagyobb előtetőnél, teraszok tetőszerkezeteinél, ahol oszlopok alátámasztása szükséges, a vázszerkezetet is célszerű fából elkészíteni, így harmonizálni fog a egymással a kettő. Ebben az esetben jó, ha a tető fedőanyaga is fából készül, legalábbis alulról célszerű lambériával fedni.
A tető külső burkolata lehet zsindely, cserepes lemez, bitumenes lemezek vagy akár polikarbonát lemez is. Egyre kevésbé népszerűek az agyagcserepek, és egyre elterjedtebbek a tiszta fa burkolású tetők. Hiszen a fa természetes anyag, ezért bármilyen stílusú kerthez, házhoz illik, megfelelő lazúrral esztétikusan beleillik a környezetébe. Azért is jobb a könnyű burkolatokat választani, mert ezekhez nem kell erős tartószerkezet. Az alsó tartószerkezet kisebb elemeihez megfelelőek a vastagabb lambéria lécek, a nagyobbakhoz már inkább 20 mm-es gyalult deszka használatát ajánlják. Ferde tetősík esetén a fa szálirányára merőlegesen vágott felülete felől is ajánlott lezárni a deszkafedést. Sátortető esetén az ereszdeszkát, azaz az ereszdeszkázat elemét kell a szarufák végére erősíteni.
A házból kilépve a fa előtető átvezetés a természetbe.

Tető felületkezelése és vízelvezetés

Minden nyers lambériát, deszkát alaposan kezelni kell favédőszerrel, lazúrral, hogy megóvjuk a fa állagát és sokáig megőrizze természetes hatását.
Bármilyen előtetőt választunk, fontos, hogy a lecsöpögő vizet elvezessük. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a deszkafedésre szivárogjon a víz, a hólé, így tartósabb, időtállóbb marad az előtetőnk. Az esővizet összegyűjthetjük, amit akár locsolásra is hasznosíthatunk.

Olvasta már?

Kisokos ablakválasztáshoz

2016.
Dec. 05.

Asztalosüzem Hédervár

Kisokos ablakválasztáshoz

Fontos szempontok ablakvásárláskor

Ma már egyre többen vannak vele tisztában, hogy a megfelelő ablakválasztás mennyire fontos az ideális otthon kialakításában.

Tovább