Asztalosüzem Hédervár

Hírek

A fafajták alkalmazása

Felhasználási lehetőségek

Minden fatípusnál fontos meghatározni alkalmazásának lehetőségeit, ugyanis mindegyik más-más célra alkalmas. Beltéri használatnál szempont lehet a fa keménysége, színe, erezete, megmunkálhatósága, felületi tulajdonságai. Felhasználás szempontjából a legnépszerűbb fák felhasználási lehetőségein érdemes egyszer átfűrészelni magunkat.

Székben nyerő – a bükkfa

Az ipari feldolgozás szempontjából kedvező méretű, elérő és viszonylag homogén szöveti felépítésű bükk. Még a keménysége és gyakori álgesztesedése ellenére is nehézségek nélkül is feldolgozható a különböző mechanikai megmunkálási technológiákkal. Jól fűrészelhető, marható és esztergálható. A legfontosabb bútoripari felhasználási területe a székgyártás. Tartóssági okok miatt az építőiparban a bükköt csak a belső térben célszerű felhasználni, így esztétikus lépcsők, padlóburkolatok, parketták, lambériák és fapultok készíthetők belőle. Jól pácolható, kopásálló, hazánk egyik leggyakoribb fája.

Bútorok és sportszerek – a sziklaszilárd kőrisfa

A világos színű keményfa szép rajzolatú, hasonlít a tölgyhöz. Nagy sűrűségű és szilárdságú faanyag, ugyanakkor szívós és rugalmas. Szilárdsága meghaladja a tölgyekét, szilekét. Bútorok, ágyak, asztalok kiváló alapanyaga. Jól ragasztható, felülete kezelhető, viszont pácolása és telítése kissé nehézkes. Mutatós fa, parkettát is készítenek belőle, sőt rugalmasságának köszönhetően kifejezetten alkalmas sportszerek gyártására.

A fafajták alkalmazása
Designed by Freepik

Megmunkálásból jeles – a gyönyörű diófa

A szíjács világosszürke, széles, igényes célra nem használatos. A geszt sötétszürke, szabálytalanul futó sötét csíkokkal, gőzölés után szép sötétbarna színűvé válik. A kontinensünkön honos fafajták közül talán az egyik legszebb, gyakorta szép hullámos vagy márványos rajzok díszítik. Kissé fénylő, nagyon finoman likacsos. Minden szerszámmal jól és könnyen megmunkálható, jól késelhető, hámozható. Gőzölve jól hajlítható. Tartós, ezért bútorokat és műtárgyakat készítenek belőle, félkemény fa.

A vízimalom alapanyaga – a tölgyfa

Magyarországon az egyik legkedveltebb nemesfa a tölgy. Több fajtája közül a kocsányos és a kocsánytalan tölgy a legelterjedtebb. Szívós, erős, kevésbé vetemedő, nagyon tartós fa. Jól megmunkálható, nehezen fényezhető, de jól pácolható. Alkalmas ajtó, bútor, faburkolat gyártására, kiválóan bírja a kültéri viszontagságokat. Jól jelzi szívósságát, hogy szinte csak ebből készült a vízimalom kerekének tengelye.

A tüzes fa – a cseresznye

Finom pórusú, rajzolata halvány, dekoratív, eleganciát sugároz. Könnyen megmunkálható, gőzölve kiválóan hajlítható, jól polírozható és festhető. Gyakran pácolják, a vöröses tónust kihangsúlyozva „tüzesítik”. Jól lakkozható. Nem időjárásálló. Jól felhasználható például modern bútorok, igényes belsőépítészetben fal- és mennyezetburkolat, továbbá pipák és hangszerek készítésére.

Gerendát az erdőből – az akác

Az akácnak nagy a kopásállósága, kevéssé zsugorodik, alakítása jó. Kiválóan megmunkálható, nagyon jól polírozható. Kimondottan tartós, akár időjárásnak kitéve, akár földdel vagy vízzel érintkezve. Nehéz, kemény fája rugalmas, szívós, tartós. Szárítás hatására könnyen reped, vetemedésre hajlamos. Széles körben felhasználható: karó, kerítésláb, oszlop, gerenda, de pálinkáshordó, bútor is készül belőle.

Olvasta már?

A jó előszobabútor kényelmes és hangulatos

2018.
Júl. 17.

Asztalosüzem Hédervár

A jó előszobabútor kényelmes és hangulatos

Mert fontos az első benyomás

Az előszobák általában kis helyiségek. Vesszük a cipőt, kabátot, és már indulunk is. Hazaérkezünk, levetjük a cipőt, kabátot, és már megyünk is beljebb a lakásba.

Tovább