Asztalosüzem Hédervár

Hírek

Milyen az ideális elrendezés?

Konyhafilozófia

A konyha sok házban a családi együttlét középpontja, éppen ezért nem mindegy, mennyire komfortos a helyiség. Több típusú konyhát különböztetünk meg, az egyszerű egysorostól a szigetalakú helyiségig.

Az egysoros és a kétsoros konyha

Az egysoros konyha leginkább kisebb lakásokban, például panelokban optimális. Legtöbbször akkor alkalmazzák, ha csak egy falfelületet használhatnak fel a tulajdonosok. Ha hűtőt, mosogatótálat, mosogatógépet, gáztűzhelyet is szeretnének elhelyezni, amihez még egy előkészítő pult is jár, akkor legalább három méteres falfelület kell. A kétsoros konyhai elrendezés feltétele az, hogy a helyiség szélessége legalább 2 méter 40 centiméter legyen. A kétsoros formának köszönhetően többféle módon rendezhetőek az elemek, lehetőség nyílik munkaháromszög kialakításra, azaz a tárolás, az előkészítés és a főzés szétválasztására.

L és U alakú konyhai elrendezés

Az L alakú konyha funkciójában hasonló a kétsoroshoz, benne is kialakítható a három munkafázis. Akkor lehet megépíteni, ha a helyiségben két egymásra merőleges falfelület található. Akkor is beválhat, ha több ajtó nyílik a helyiségbe. Legalább 230 centi szélesnek és 280 centi hosszúnak kell lennie, hogy ideálisan be lehessen rendezni. Az U alaknak a helyigénye már egészen nagy, a minimális szélesség 240 centiméter, szárai pedig körülbelül 300 centiméter hosszúak. Jól kihasználhatóak a helyiség sarkai, kis fantáziával igen mutatós konyhát lehet kialakítani.

L alakú konyhabútor elrendezés

A G alak és a konyhák királynője

A G alakú konyhát félszigetnek is nevezik, ezt már amerikainak is hívhatjuk. A konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappalival. Lényege a G szára, vagyis a térbe benyúló félsziget, mert ez látja el a térelválasztó szerepet. Ennél a típusnál tényleg a szabadjára szabad engedni a fantáziát, a térelválasztót ugyanis lehet főzésre, mosogatásra, tálalásra, előkészületre, de akár étkezésre is használni. Itt azért már a helyigény is igen nagy: 300-350 centi széles, 350-400 centi hosszú helyiségre biztosan szükség van.

A sziget konyha a legtöbb háziasszony vagy házigazda álma, nem véletlen, hogy legalább 15 négyzetméter kell hozzá. Itt a sziget önálló életet él, egyetlen fal sem határolja el. Remekül kihasználható a hely és optikailag tökéletes a látványa. Hasonlóan a félszigethez, lényegében nincs elválasztva az étkezőtől és a nappalitól, az aktuális szakács a konyhai munka közben sem marad le egyetlen fontos családi pillanatról sem.

Olvasta már?

Kisokos ablakválasztáshoz

2016.
Dec. 05.

Asztalosüzem Hédervár

Kisokos ablakválasztáshoz

Fontos szempontok ablakvásárláskor

Ma már egyre többen vannak vele tisztában, hogy a megfelelő ablakválasztás mennyire fontos az ideális otthon kialakításában.

Tovább